Levytilaa pilvestä kustannustehokkaasti?

Viime aikoina on herännyt kysymyksiä, miten pilven halpaa levytilaa voisi hyödyntää pilvestä omassa infrassa, kun datamäärät kasvavat jatkuvasti. Vaihtoehtojahan on markkinoilla enemmän kuin tarpeeksi, ja jatkuvasti esitellään uusia tuotteita kuin sieniä sateella. Tulen kirjoittamaan jatkossa myös muista vaihtoehdoista, mutta aloitan yksinkertaisesti yhdellä ominaisuudella yhdestä tuotteesta.

AWS:ltä löytyy Storage Gateway -palvelu, jota voidaan käyttää nauhakirjastona, tiedostopalveluna tai levyinä. Nyt paneudun erityisesti tuohon Cached Volumes -ominaisuuteen, jolla voidaan esitellä vaikkapa palvelimille levyjä virtuaali-appliancen kautta AWS:stä, jolloin vain aktiivinen data pidetään paikallisesti. Palaan myöhemmissä blogikirjoituksissa muihin ominaisuuksiin.

Käytännössä VMwareen tai Hyper-V:lle asennetaan appliance, josta mäpätään iSCSI:lla levyjä esimerkiksi tiedostopalvelimelle. Tiedostopalvelimella voidaan tuolle levylle tehdä jako, johon käyttäjät voivat tallentaa tiedostoja aivan kuten ennenkin, mutta taustalla tiedostot siirtyvät pilveen ja levylle jää vain “kuuma data” eli data, jota käytetään aktiivisesti. Hyvä esimerkki on kuva, video ja suunnittelutiedostot, joita ei haluta hävittää, mutta tarve on satunnaista.

Paikallisesti appliance vaatii vie vähimmillään vain muutamia satoja gigatavua tilaa, mutta levyt voivat olla kooltaan kymmeniä teroja.

Pilvessä data menee käytännössä AWS S3 -palveluun, jossa on huikea 99,999999999% säilyvyys tiedostoille, eli jos pilvessä on 10 000 tiedostoa, tuolla säilyvyydellä joka kymmenes miljoonas vuosi sieltä saa hävitä vain yksi tiedosto.

Pilvessä voidaan myös levyistä ottaa varmistuksia AWS snapshot -ominaisuudella, eli jos käyttäjä poistaa tiedoston, pystytään se palauttamaan pilvestä snapshotin avulla. Käyttöönotossa voidaan tehdä myös Disaster Recovery -testaus ja -suunnitelma.

Datan sijainniksi kannattaa valita Irlanti tai Saksa. Myös Lontoo on mahdollinen, mutta Brexitin takia suosin Irlantia tai Saksaa vaihtoehtoina. Näistä Irlanti on kustannustehokkain vaihto tällä hetkellä. Ensi vuonna avautuu myös Tukholmaan konesali.

Ja mitä lysti maksaa? Käytännössä maksetaan käytetystä levytilasta, eli tällä hetkellä Irlannista 2.3 senttiä gigatavulta. Lisäksi tulee pieniä kustannuksia siirtomaksuista ja kirjoitusmaksusta, mutta asiakkaiden kohdalla, joilla on muutamia teratavuja dataa pilvessä, puhutaan kympeistä kuukaudessa.

Parhaiten palvelu toimii arkistona, eli kun saatavuus ei ole kriittistä.

Tässä siis hyvin korkealla tasolla Storage Gatewayn yhdestä ominaisuudesta, lisää luvassa. Jos kiinnostuit tästä, tai sinua kiinnostavat muut pilven tarjoamat mahdollisuudet, lue lisää ja ota yhteyttä: Inmics pilvipalvelut

Sami Lahti
Vastaa julkisen pilven palvelutuotannosta Inmicsillä sekä suunnittelee ja toteuttaa pilviprojekteja Cloud-tiiminsä kanssa

Näytä
Piilota